Geniet van gratis verzending op al je bestellingen! 

Ken je onze verschillende vouwsoorten al? Keuzehulp | 31-01-2019

Een vouw of plooi is een belangrijke en de meest opmerkelijke afwerkingstechniek bij een folder. Voor het drukken van folders kies je bij Belprinto uit verschillende vouwsoorten. Je folder gaat er steeds anders uitzien, naargelang het vouwpatroon. Wist je dat je bij Belprinto voor de opmaak van je folder tot een zevenluik kan gaan? We geven je graag een overzicht van onze mogelijke vouwvarianten:

  • Rolvouw: De meest voorkomende uitvoering van een folder. Deze vouw wordt ook wel een omslagvouw of wikkelvouw genoemd. Bij deze soort vouw wikkel je als het ware de rechterkant naar binnen en valt de linkerkant eroverheen. Het resultaat is een dichtgeklapte folder die bestaat uit minimum drie luiken wanneer je de folder terug opent.

  • Zigzag vouw: Bij deze vouwwijze worden de flappen steeds in tegengestelde richting gevouwen waardoor je een soort accordeon-effect krijgt. Deze vouwsoort is bijvoorbeeld handig voor het weergeven van een stappenplan. Meerdere luiken zijn mogelijk.

  • Kruisvouw: De naam spreekt voor zich: een vel wordt geplooid in twee en vervolgens nogmaals in twee in de tegenovergestelde richting. Zo maak je de vorm van een kruis. Dergelijke vouwen vinden we bijvoorbeeld terug voor een plattegrond of om een ruime hoeveelheid informatie vereenvoudigd weer te geven.

  • Dubbelvouw: Hier gaan we een document vouwen in twee. De twee delen zijn hierbij parallel aan mekaar.

  • Venstervouw: Deze vouw wordt ook wel luikvouw genoemd. De linker- en rechterflap worden naar binnen gevouwen, maar gaan mekaar niet overlappen. Het ziet er letterlijk uit als twee luikjes die je kan openen om het zicht te bekijken. Deze vorm wordt vaak gebruikt om een leuk effect aan kaarten of uitnodigingen te geven.