Belprinto: focus op duurzaam en groenOver ons | 29-04-2019

Belprinto is het online platform van Graphius, bekend als de grootste drukkerij van het land. Groot in ambitie, groot in oppervlakte en in aantal werknemers. Graphius is een allesomvattende drukkerij, met alles onder één dak. Deze centralisatie impliceert alvast een eerste “groen” element: onze ecologische voetafdruk werd fors gereduceerd. All-in-one betekent namelijk ook: minder transport en dus minder CO2 uitstoot. Maar dat is lang niet alles! Het zorgzame familiebedrijf draagt de planeet een warm hart toe.

Draag zorg voor je omgeving en je omgeving zal zorg dragen voor jou

Graphius en Belprinto zijn een familiebedrijf. En voor je familie wil je enkel het beste. Investeringen in zorg en welzijn, in omgeving en voor het klimaat zijn zaken die elke moderne familie hoog in het vaandel draagt.
Die visie vertaalt zich in de volgende waarden:

  • Een langetermijn visie voor elke betrokkene. We investeren in de toekomst van het bedrijf, van de werknemers èn de omgeving.
  • Een eerlijke en ethische werkomgeving.
  • Met wat we doen bevoordelen we zowel onze werknemers, als onze klanten en het milieu.
  • Een respect voor elkaar en de omgeving.
  • Het nastreven van diversiteit, omdat het bedrijf een micro-maatschappij is en die laatste is een ware 'melting pot'.

Via het intranet en andere media worden onze werknemers regelmatig aangemoedigd en geïnspireerd om zelf duurzaam, gezond en ethisch verantwoord door het leven te gaan, zowel op het werk als thuis. Zo onderstrepen we bijvoorbeeld op gezette tijden het belang van de ecologische voetafdruk en moedigen we het gebruik van (elektrische) fietsen aan, verschaffen we een woordje uitleg over het belang van seizoensgroenten en -fruit of over het bewust verbruik van water. Ter plaatse gebruiken we bijvoorbeeld regenwater voor onze toiletten.

De bedrijfs- en vrachtwagens hebben een lage emissie en behoren tot de EURO 5 en 6 klassen. Elektrische fietsen werden anno 2018 geïntroduceerd. Verantwoord transport naar het werk is, gezien onze ligging in de haven- en industriezone van Gent, een belangrijk aspect voor ons personeel. Als het even kan, is dat transport ook van een lage emissie.

Sustainable Development Goals

Met deze visie en maatregelen dragen we ons steentje bij aan het bereiken van de Sustainable Development Goals tegen 2030. Deze 17 doelen werden vooropgesteld door de Verenigde Naties in 2016 en ondertekend door 193 lidstaten van de VN, waaronder België en zijn bedrijven. Het grootste obstakel, aldus de VN, is het bestrijden van armoede. Maar ook schoon drinkwater, onderwijs, duurzame energie, klimaatverandering aanpakken en een grotere gelijkheid staan hoog op de agenda.
Gezamenlijk vormen de doelen een blauwdruk voor een betere en meer duurzame toekomst. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Graphius – Belprinto onderschrijft die doelen en heeft het helpen bereiken ervan opgenomen in het DNA van het bedrijf.

Regelmatige update van het machinepark voor meer duurzaamheid

Dankzij constante technologische vernieuwingen garanderen we, naast kwalitatief hoogstaand drukwerk, ook steeds meer efficiëntie met kosten- en energiebesparende resultaten. Minder verbruik van water bijvoorbeeld, dankzij de nieuwe Fuji-CTP plaatbelichters van eerder in 2019. De drie hoogperformante machines vervangen de acht oudere. En voor we overgaan tot het aanschaffen van de nieuwe en cutting-edge technologie wordt ook steeds de impact op de omgeving nagegaan. Een familiebedrijf houdt namelijk steeds één oog op de toekomst. Die van mens èn milieu.

Certificaten, labels, zonnepanelen en netwerken

We beseffen dat velen zich afvragen hoe duurzaam en ecologisch verantwoord drukwerk bekomen wordt, want we hebben natuurlijk papier, inkt en elektriciteit nodig. Dankzij innovatieve en hoogstaande technologieën garanderen we een efficiënte productie die op zijn beurt bijdraagt tot minder afval, minder verbruik en een zachtere impact op de omgeving. Nog voorbeelden? We geven de voorkeur aan plantaardig gebaseerde inkt wanneer mogelijk en zonnepanelen op het dak van de site in Oostakker voorzien een deel duurzame energie.
Verder zijn we FSC gecertifieerd, verkregen we de certificaten ISO 9001 en ISO 14001 en voldoen hiermee dus aan de internationale normen voor milieu managementsystemen.

Het nastreven van duurzaamheid trekt zich door naar elke vezel van ons bedrijf. Ook naar elke papiervezel, want FSC-papier zit uiteraard in ons gamma.
We drukken steeds met plantaardige gebaseerde, organische inkt en verpakken onze orders, afhankelijk van de massa en gewicht van de bestelling, met bio-based krimpfolie op basis van suikerriet voor de pakjes. Onze mailings gebeuren dan weer met 100% biodegradeerbare en composteerbare mailingfolie. Dat laatste herken je aan het logo “Home Compost”.
Krijg je een doos van ons, dan is die 100% gerecycleerd!
Om op de hoogte te blijven en helemaal mee te zijn in het verhaal rond groene duurzaamheid, is Graphius-Belprinto ook lid van Imprim'vert, een Frans netwerk aan drukkerijen en bedrijven dat collectief zoekt naar manieren om de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Nog meer weten? Aarzel niet om onze klantenservice te contacteren met eender welke vraag over duurzaamheid en onze groene ambities. Of heb je tips en suggesties? Geef ons gerust jouw groene injectie!

Het nastreven van duurzaamheid trekt zich door in elke vezel van ons bedrijf